Projecten

Strategische verkenning regionale luchtverkeersleiding

HH 13571445 1920 hoger
Maastricht Aachen Airport, ANP Foto / Roger Dohmen

Luchtverkeersleiding Nederland vroeg AEF een verkenning uit te voeren van de toekomstige strategische opties om de luchtverkeersleiding van de regionale luchthavens te verzorgen.

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) is een publieke dienstverlener die de luchtverkeersleiding op Schiphol, Rotterdam/The Hague Airport, en van twee regionale luchthavens verzorgd: Groningen Airport / Eelde en Maastricht / Aachen Airport.

AEF voerde een strategische verkenning uit naar de ontwikkelingen die impact hebben op de luchtverkeersleiding van de twee regionale luchthavens. In consultaties met interne en externe stakeholders zijn ontwikkelingen in beeld gebracht, onder meer op gebied van technologie, economie en politiek. Een belangrijke ontwikkeling betreft de inzetbaarheid van ‘Remote Tower’ technologie, waarbij de torenverkeersleiding op een luchthaven via camera’s vanaf een andere locatie kan worden uitgevoerd.

Belangrijkste ontwikkelingen

Op basis van de belangrijkste ontwikkelingen heeft AEF verschillende toekomstscenario’s opgesteld voor de regionale luchtverkeersleiding. Ook heeft AEF een internationaal vergelijkende analyse uitgevoerd, waarbij is onderzocht hoe andere landen hun regionale luchtverkeersleiding regelen.

Op basis van de geformuleerde scenario’s zijn twee strategische keuzerichtingen opgesteld voor het bestuur van LVNL. AEF heeft de uitkomsten van de verkenning samen met het bestuur toegelicht aan de medewerkers en de OR. Het bestuur van LVNL heeft inmiddels een business case laten opstellen voor één van de keuzerichtingen. Op basis daarvan zal het bestuur een keuze maken over de toekomst van de regionale luchtverkeersleiding.

Deze zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd. Probeer het met een andere zoekterm