Duurzaamheid en CO₂

Schermafbeelding 2024 06 20 om 14 57 02

AEF streeft naar verdere verduurzaming

Sinds 2019 monitoren wij jaarlijks onze CO2-uitstoot en nemen we maatregelen om deze uitstoot te verlagen. In 2022 concludeerden we dat onze gemiddelde uitstoot per medewerker een stuk lager lag (circa 35 procent) dan het landelijke kantoorgemiddelde.

Toch hechten wij belang aan het verder bijdragen aan de verduurzamingsopgave in Nederland, zowel in ons advies- en onderzoekswerk als in onze eigen bedrijfsvoering. Daarom hebben wij in 2023 een aantal aanvullende maatregelen doorgevoerd.

Andrew roberts 2 Jv Ej F0tf50 unsplash Maliebaan 16 2000

In 2023 isoleerden we ons pand en beperkten we het aantal benzineauto’s

Vanwege de monumentale status van ons kantoorpand, konden we de ramen niet (eenvoudig) vervangen. Als oplossing hebben we ‘achterzetramen’ geplaatst, waarmee we de monumentale waarde van het gebouw behouden en we minder energie nodig hebben om hitte en kou tegen te houden.

Daarnaast hebben we de verwarmingsbuizen van onze stadsverwarming geïsoleerd. En ten slotte hebben we ons gericht op ons vervoer per auto; verantwoordelijk voor verreweg het grootste deel van onze CO2-uitstoot. Wij hebben vier van de vijf benzinewagens uitgefaseerd. De laatste benzinewagen volgt in 2024.

De overgebleven CO2-uitstoot compenseerden we, net als de afgelopen jaren. In 2023 heeft AEF 75 ton CO2-emissies (uitstoten in 2022) gecompenseerd door 124 bomen te planten via Stichting Lokaal Compensatiebo

AEF Artikelen

In 2023 hebben we 64 ton CO2 uitgestoten

Ten opzichte van 2022 hebben we in 2023 ongeveer vijftien procent minder CO2 uitgestoten. De uitstoot per fte is zelfs nog verder afgenomen: van 1,12 ton CO2 per fte naar 0,88 ton CO2 per fte (een daling van 22 procent). De belangrijkste reden voor deze daling is de uitfasering van benzineauto’s.

Ondanks de uitfasering van benzineauto’s, wordt het grootste deel van onze uitstoot in 2023 nog steeds veroorzaakt door zakelijk verkeer en woon-werkverkeer. Samen zijn ze verantwoordelijk voor ongeveer 85 procent van onze uitstoot. Dit percentage ligt deels zo hoog omdat we op andere plekken juist weinig uitstoten. We hebben bijvoorbeeld geen uitstoot meer voor elektriciteit, omdat we alleen van groene stroom gebruikmaken.

Schermafbeelding 2024 06 11 om 14 25 07 Schermafbeelding 2024 06 11 om 14 25 13

In 2024 brengen we de uitstoot nog verder terug

De afgelopen jaren hebben we behoorlijke stappen gezet om onze CO2-uitstoot te verminderen en ons kantoor verder te verduurzamen. Toch blijft het van onze ambitie om de uitstoot nog verder terug te dringen.

Daarom zijn we dit jaar van plan om het aantal laadpunten op ons kantoor uit te breiden van vier naar twintig, zodat er ruimte is voor meer elektrische auto’s. We vernieuwen bovendien de meet- en regeltechniek van onze klimaatinstallatie, zodat deze efficiënter kan opwarmen. En we gaan werken met thermostaten per ruimte, zodat we niet altijd het hele pand hoeven te verwarmen als dat eigenlijk niet nodig is.

Ook komen er individuele elektrische verwarmingselementen (mét tijdschakelaar) op iedere werkplek. Hiermee brengen we de ruimteverwarming omlaag. Ten slotte gaan we dit jaar ook bewuster kijken naar het indirecte effect op onze CO2-uitstoot, zoals de uitstoot van onze leveranciers. Uiteraard zullen we ook in 2024 de uitstoot van het vorige jaar opnieuw compenseren.

Deze zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd. Probeer het met een andere zoekterm