Projecten

We zijn meer dan ons intelligentie quotiënt

HH 72191954 1920 780
ANP Foto / Marieke Meijer

Wanneer iemand een IQ heeft tussen de 50 en 85 en problemen met sociale zelfredzaamheid, dan noemen we dat ‘een licht verstandelijke beperking’. Maar veel mensen vinden het vervelend om beperkt genoemd te worden.

Lees meer over het IQ onderzoek

Er zijn in Nederland 1,1 miljoen mensen met een IQ tussen de 50 en 85 punten die niet sociaal redzaam zijn. Dat betekent één van elke 15 Nederlanders. Een ‘licht verstandelijke beperking’ is dan een vervelende naam voor iets heel gewoons.

Het afgelopen jaar was er een IBO (interdepartementaal beleidsonderzoek) 'Mensen met een licht verstandelijke beperking'. De IBO-werkgroep onderzocht of de hulp voor mensen met een licht verstandelijke beperking goed werkt. En of dat de overheid dit beter kan doen.

De mensen van het IBO wilden niet alleen over cijfers praten. Ze wilden de verhalen van echte mensen horen. Mensen die weten hoe het is om hulp te krijgen, of speciaal onderwijs te volgen.

De mensen van het IBO wilden niet alleen over cijfers praten. Ze wilden de verhalen van echte mensen horen.

Wij hebben naar 15 mensen geluisterd. En naar hun geliefden, vrienden of familie. Hun verhaal hebben we opgeschreven. Ze gaan over sterke kanten, zwakke kanten, voorliefdes en gekkigheden. Het zijn heel persoonlijke verhalen.

De mensen waar je over leest zijn vaak erg blij met het levensverhaal dat we hebben opgetekend. En wat is onze belangrijkste boodschap? ‘Wij zijn meer dan ons IQ alleen’.

‘Wij zijn meer dan ons IQ alleen’, Levensverhalen van mensen met een lichte verstandelijke beperking, 22 oktober 2018

Teamleden

Irene Niessen Irene Niessen

Deze zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd. Probeer het met een andere zoekterm