Projecten

AEF ondersteunt alliantie Beter Samen in Noord

ANP 426462897 1920 780
ANP Foto / Kim van Dam

Door de influx van creatievelingen en tweeverdieners is Amsterdam-Noord inmiddels een hip stadsdeel geworden.

Tegelijk tekent zich door die verschuiving een tweedeling af. Er is een minder goed zichtbare groep met weinig sociale contacten en een onverklaarbaar hoge medische zorgconsumptie. Het gaat daarbij om mensen die armoede lijden, mensen met een complexe problematiek en ouderen met een verhoogde kwetsbaarheid.

Om die groepen beter kunnen bereiken zou het beter zijn zorg én welzijn geïntegreerd aan te bieden. Daaraan werkt de Krijtmolenalliantie, een samenwerkingsverband van alle zorg- en welzijnsaanbieders in Amsterdam-Noord. De alliantie zette daarvoor Beter Samen in Noord op. Sinds 2018 is AEF verantwoordelijk voor het programmamanagement van dit initiatief.

In het project participeren niet alleen de zorg- en welzijnsaanbieders van Amsterdam-Noord maar ook de gemeente Amsterdam, de Nederlandse Zorgautoriteit en de grootste zorgverzekeraar van de regio, Zilveren Kruis.

Eenvoudige interventiemethodiek

Er is een eenvoudige interventiemethodiek ontwikkeld die breed inzetbaar is, waarbij zorg en welzijn beter aansluiten bij de behoeften van burgers. De aanpak is door professionals en organisaties ingebed in het reguliere zorgaanbod en de bestaande financieringssystematiek.

En wat maakt deze aanpak nou zo bijzonder? Gebruikelijk is dat gegevens over gezondheid alleen op populatieniveau beschikbaar zijn. Nu zijn voor het eerst medische gezondheidsgegevens en gegevens uit het welzijns-/sociaal domein op individueel niveau aan elkaar gekoppeld. Hierdoor zijn burgers veel completer in beeld. Bovendien zijn de gegevens real time, waardoor de effecticiteit van interventies beter en directer gemonitord kan worden.

Naar een gezond Amsterdam-Noord, Plan Beter Samen in Noord 2020-2021, juni 2020
Baanbrekende vernieuwing in zorg en welzijn, NZa Specials 04 [2020]

Deze zoekopdracht heeft geen resultaten opgeleverd. Probeer het met een andere zoekterm