Incidenten onder de loep: inzichten voor een veilige toekomst
Veiligheid is een belangrijke voorwaarde voor een leefbare samenleving. Maar een veilige samenleving is niet vanzelfsprekend: soms gaan er dingen mis. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) onderzoekt incidenten en trekt daar lessen uit. Maar hoe goed functioneert de OvV zélf?
Als ‘zelfstandig bestuursorgaan’ moet het ministerie van Veiligheid en Justitie de doelmatigheid en doeltreffendheid van de OvV elke vijf jaar (laten) evalueren. AEF heeft deze evaluatie de afgelopen maanden uitgevoerd.
Hoe goed functioneert de OvV?
AEF-adviseur David: “De OvV levert onderzoeken op van hoog niveau, die als gezaghebbend worden ervaren en effectief bijdragen aan het vergroten van de veiligheid in Nederland. Het is een bevlogen organisatie met medewerkers die de onderste steen boven willen krijgen in het onderzoek naar veiligheidsincidenten.
Het is mooi om te zien dat de OVV daarbij een sterke drive heeft om meer te doen dan rapporten schrijven alleen, maar ook op zoek is naar manieren om buiten rapporten om, of met rapporten in de hand, een rol te spelen in het aanpakken van veiligheidsvraagstukken.”
Hoe willen ze ‘met een rapport in de hand’ impact gaan maken?
“Bijvoorbeeld door mensen en organisaties bij elkaar te brengen in een sector die een veiligheidsvraagstuk moet oplossen. Of door politiek-bestuurlijke aandacht te (blijven) generen voor een thema dat de OvV op de agenda heeft gezet. Ik hoop dat we met ons rapport de OvV helpen om verdere stappen te zetten in de zoektocht naar (nog) meer maatschappelijke impact.”
Hoe kan de OvV nog effectiever bijdragen aan het versterken van de veiligheid?
“We zien dat de OvV meerdere plannen heeft heeft om de maatschappelijke impact verder te vergroten. Bijvoorbeeld door de interactie te versterken met partijen die onderwerp zijn van een onderzoek, of burgers voor wie de veiligheid in het geding is. Die strategie onderschrijven we.
Verder hebben we de OvV verschillende aanbevelingen gedaan om de eigen effectiviteit te versterken. Bijvoorbeeld: beter toetsen of de aanbevelingen die ze op basis van een onderzoek doen aan een organisatie ook echt worden opgevolgd. Ten slotte hebben we in ons onderzoek gewezen op het belang van het maken van keuzes in de ambities van de OvV voor de doorontwikkeling van de eigen organisatie. Dat vraagt om een goed doordacht ontwikkelplan.”