Publicatie

Zorg en Europese arbeidsmobiliteit

Peter Wijga en Moritz Knapp onderzochten Europese arbeidsmobiliteit in de Zorg

Voor de tweede PROMETHEUS-studie naar internationale arbeidsmobiliteit in de zorgmarkt heeft AEF in samenwerking met het Europese netwerk voor Health Care Management (EHMA) onderzoek gedaan. De Europese Commissie voorziet een tekort van een miljoen gezondheidswerkers in 2020. Tegelijkertijd beïnvloedt de economische crisis de arbeidsmobiliteit en het is van groot belang die in ogenschouw te nemen bij het maken van prognoses.

Hoe kunnen organisaties goede zorgprofessionals binden? Via een aantal case studies in Europese landen hebben AEF en EHMA een instrumenten ontwikkeld voor interventies op organisatie-, nationaal- en  Europees niveau.

Elisabeth Jelfs, Moritz Knapp, Paul Giepmans and Peter Wijga, Creating good workplaces, Retention strategies in health care organizations, in: James Buchan, Matthias Wismar, Irene A. Glinos and Jeni Bremner (eds), Health professional mobility in a changing Europe, New dynamics, mobile individuals and diverse responses, World Health Organization, 2014, p.345-366