Case

Slim Samen Toezien; een nieuwe aanpak van criminaliteit

Veiligheid en Justitie

Toezicht en handhaving vergroten alleen is niet voldoende om overvallen te voorkomen. Ook goede afstemming van de capaciteit is belangrijk. AEF ontwikkelde in opdracht van het  Programma Gewelddadige Overvalcriminaliteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie het regiemodel 'Slim Samen Toezien' om de inzet optimaal te benutten. 

Stel: een winkelcentrum is het afgelopen jaar een aantal keer het doelwit van overvallen geweest. De bestrijding van overvallen heeft daarom hogere prioriteit gekregen en de inzet van politie, toezichthouders en particuliere beveiligers is vergroot. Toch blijkt het moeilijk om de inzet van de verschillende partijen goed te coördineren. Blijkbaar is méér toezicht en handhaving alleen niet voldoende. Om de inzet optimaal te benutten is een procesinstrument nodig. Het nieuwe Regiemodel Slim Samen Toezien is zo’n instrument. 

Wat is het Regiemodel?
Het regiemodel Slim Samen Toezien bevat een samenwerkingsconvenant dat berust op twee pijlers: afstemming van de inzet en de informatiesturing. Beiden vallen onder regie van de gemeente. Het regiemodel kan worden ingezet ter bestrijding van overvallen en straatroof, maar ook voor andere vormen van criminaliteit en overlast.