Nieuws

OpStap naar een beter OV

Een samenwerkingsinitiatief van bijna alle OV-partijen in Nederland moet het pad effenen voor een betere landelijke afstemming in het openbaar vervoer.


Een samenwerkingsinitiatief van bijna alle OV-partijen in Nederland moet het pad effenen voor een betere landelijke afstemming in het openbaar vervoer. 

De voornemens daartoe zijn vastgelegd in ‘Samen op reis: OpStap naar een beter OV’.  Het manifest werd op donderdag 14 maart 2013 gepresenteerd tijdens het Nationaal Congres Openbaar Vervoer. Siebe Riedstra, secretaris-generaal bij het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, nam namens staatssecretaris Wilma Mansveld het eerste exemplaar in ontvangst. 

In de initiatiefgroep zijn vervoersbedrijven, overheden en consumentenorganisaties vertegenwoordigd. De samenwerking is geïnitieerd door reizigersvereniging Rover en duurzaamheidsorganisatie Urgenda en wordt ondersteund door AEF. 

De initiatiefgroep ziet groeipotentie voor het OV. Om dat te realiseren is samenwerking in de keten nodig. Meer reizigers in het OV door het bieden van een hoogwaardig en betaalbaar product. De initiatiefgroep spoort partijen aan om zich bij hen aan te sluiten en mee te denken. 

Het eerste proefproject van de OV-bedrijven staat gepland voor 2014. Dan gaan vervoerders in Groningen, Drenthe en Friesland hun OV-aanbod beter op elkaar afstemmen. NS, Arriva, en Qbuzz gaan zorgen voor een betere aansluiting tussen bus en trein. De vervoerders maken afspraken met de provincies over tarieven en communicatie. In de dienstregeling van 2014 zullen de verbeteringen hun beslag krijgen. 

Naast deze pilot zijn er inmiddels vijftien initiatieven omarmd, zie voor een overzicht het artikel van Sanne van Galen uit De Reiziger. 

‘Samen op reis: OpStap naar een beter OV’
Initiatieven ‘Samen op reis’, Bijlage bij het initiatiefstuk Samen op reis OpStap naar een beter OV, 13 maart 2013
Sanne van Galen, Samen op Reis: Op Stap naar een beter OV, in: De Reiziger, mei 2013, p.18-19