Nieuws

Elke stem moet tellen


Op 6 juni 2017 informeerde de Minister van Binnenlandse Zaken (BZK) de Tweede Kamer over fouten die het hoofdstembureau Den Bosch heeft gemaakt bij de Tweede Kamerverkiezing van 15 maart 2017. Bij de verwerking van de stemtotalen van de gemeenten in kieskring 18 zijn ruim 8.700 stemmen uit de gemeenten Boxmeer en Bergeijk niet meegenomen in de landelijke uitslagen.
 
De minister van BZK heeft daarop de burgemeester van Den Bosch, voorzitter van het lokale hoofdstembureau, gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Andersson Elffers Felix voerde dit onderzoek onder hoge tijdsdruk uit. 
 
Uit het onderzoek komt naar voren dat twee van de drie door het Ministerie van BZK aanbevolen controlemechanismen niet zijn uitgevoerd, en dat het derde mechanisme niet juist tot uitvoering is gebracht. Hierdoor werden fouten in de invoer niet tijdig ontdekt. 
 
Wat meespeelde was dat het Ministerie van BZK pas kort voor de verkiezingen duidelijk maakte welke eisen gesteld worden aan het proces van de verwerking van de stemmen. 
 
Het rapport doet aanbevelingen om de kans op herhaling van fouten te verkleinen.

Andersson Elffers Felix, Elke stem moet tellen, Onderzoek naar fouten in het verwerken van de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 door het hoofdstembureau Den Bosch, 19  juni 2017